Bližajo se prazniki in v Sloveniji ne mine praznik brez dobre potice. Recepti za potico so lahko zelo različni in gotovo ima vsaka gospodinja kakšno svojo skrivno sestavino, da je njena potica tista najboljša.
Pehtranova, orehova, medena, potratna, kokosova, makova … Receptov za potico je ogromno in ker smo si ljudje med sabo različni ima gotovo vsak svojo najljubšo potico. Potica ima že dolgo zgodovino, vse bolj pa svojo prepoznavnost dobiva tudi izven meja Slovenije. Predstavljamo jo tako rekoč na vsakem dogodku, kjer promoviramo našo deželo, prišla je celo do papeža. Najbolj tradicionalna je seveda klasična orehova potica, a vsak ne mara orehov, zato smo razvili še mnogo drugih vrst potice. Nekateri v potico zelo radi dodajajo cimet (sploh v decembrskem času), limono, mes, suho sadje ipd. Pa veste, kako lahko to okusno sladico pripravite doma? Recept v resnici sploh ni tako zapleten, potrebovali pa boste nekaj vaje, če boste želeli narediti zares dobro in tudi na videz odlično potico. Za testo boste potrebovali rumenjake, moko, sol, sladkor, kvas in mleko, za orehov nadev pa orehe, sladkor in mleko. Če imate radi bolj bogate okuse, lahko dodate še nekaj žlic ruma, rozin, nastrgane temne čokolade, limonino lupinico, kislo smetano … Poskrbeti morate le, da nadev ne bo preredek ali presuh, saj boste sicer imeli kar precej težav pri zvijanju testa oz. potice. Seveda ne morete pričakovati, da boste že prvič spekli vrhunsko potico (ali pač), zagotovo pa ne morete narediti tako slabe potice, da je ne bi nihče hotel pojesti. Z nekaj vaje boste gotovo našli sestavine za potico, ki vam bodo zares ustrezale in vedno znova boste ponosni na svojo potico.
Potica velja za tradicionalno slovensko sladico, ki se pojavlja v različnih različicah. Najosnovnejša je tista z orehovim nadevom, okusne pa so tudi potratne, kokosove, makove, pehtranove ipd. potice. Pripravite potico po svojem receptu in uživajte v praznikih!