žaluzije zunanje

Žaluzije – zunanje ali notranje?

Senčila so pomemben del našega doma in drugih objektov, ki imajo okna. Z njimi se zavarujemo pred sončnimi žarki in služijo kot dodatna zaščita pred vremenskimi vplivi. Ne glede na to, ali so žaluzije zunanje ali pa notranje, so zelo priljubljena izbira senčil. Čeprav so podobne izdelave, imajo nekateri raje zunanjo verzijo senčila, medtem ko so drugi bolj ljubitelji notranjih oblik senčil. Izbira primernega senčila lahko močno vpliva na preživljanje časa v notranjosti, saj bo pravilno senčilo naredilo notranjost prijetno in udobno, z napačnim senčilom pa se v notranjosti nikakor ne boste počutili dobro.

žaluzije zunanje

 

Namen senčil

Poznamo več vrst senčil. Ne glede na to, ali gre za rolete, roloje, lamelne zavese, žaluzije zunanje ali pa notranje. Vsako senčilo mora prebivalcem ponujati ustrezno mero zaščite pred sončnimi žarki, vremenskimi stanji in nepovabljenimi pogledi. Ljudje se med seboj razlikujemo in vsakemu bolj ustreza nekaj drugega. Med vse bolj priljubljene oblike senčil spadajo žaluzije.

Ne glede na to, ali so žaluzije zunanje ali pa notranje, imajo ogromno pozitivnih lastnosti, zaradi katerih so velikokrat prva izbira za obliko senčila v domu. Največkrat jih najdemo pri hišah, saj so izjemno uporabne za različne priložnosti. Nekateri imajo raje, da so žaluzije zunanje, saj jih tako še dodatno varujejo pred zunanjimi vplivi. Nekateri pa so ljubitelji notranjih žaluzij, ker popestrijo notranjost.

Sestava žaluzij

Vse žaluzije – zunanje in notranje, so izdelane na enak način. Sestavljene so iz lamel in opreme za upravljanje. V primeru zunanjih žaluzij, je potrebno vgraditi tudi vodila, da žaluzije stojijo na svojem mestu.

Lamele za žaluzije, zunanje in notranje so različnih oblik in barv. Različne oblike lamel omogočajo drugačno obnašanje žaluzij. V nekaterih primerih gre za lamele, ki omogočajo popolno temnenje, druge pa so namenjene boljšemu zlaganju. V nekaterih primerih se žaluzije kombinira z roletami in takrat žaluzije ne potrebujejo popolne funkcije temnenja, saj za to poskrbijo rolete.

Tako zunanje, kot notranje žaluzije pa je potrebno nekako tudi upravljati. Upravlja se jih lahko na več načinov. Najbolj osnovni način je upravljanje z vrvico in palico. Pri tistih hišah, kjer si želite avtomatiziranih žaluzij, pa se lahko odločite tudi za tak način upravljanja. Žaluzije se lahko upravlja z daljincem ali pa s stikalom ob oknu.

Zakaj so žaluzije prava izbira?

Ne glede na to, ali so žaluzije zunanje ali notranje imajo v vsakem primeru nekaj slabosti. Vsekakor pa je prednosti veliko več. Njuna skupna prednost je nastavitev svetlosti. Ko sonce sveti v notranjost, obstaja le malo senčil, ki lahko nastavljajo stopnjo svetlosti. Žaluzije so ena izmed takih možnosti. Ne samo, da spuščate in dvigujete lamele, nastavite lahko tudi naklon lamel. Zaradi tega je uporaba žaluzij v vsakem prostoru, tudi v otroških sobah, izjemno priljubljena. Če so lamele primernih oblik, lahko prostor popolnoma zatemnite in tako ne potrebujete dodatnih senčil, kot so rolete, da bi bila v prostoru popolna tema.

Žaluzije tudi varujejo pred zunanjimi pogledi. Okna lahko z žaluzijami uspešno zastrete. Prav tako pa v notranjosti ustvarjajo prijetno temperaturo. Mnoge lamele, iz katerih so izdelane žaluzije imajo namreč tudi funkcijo dodatne izolacije prostora.

Žaluzije so tudi izjemno prilagodljive in lahko se jih namesti na novogradnje ali pa na že postavljene objekte. Prav tako pa se lahko žaluzije izdelajo po meri in tako so primerne za okna nepravilnih oblik.

Podobno