vrtalni stroji

Profesionalni vrtalni stroji za vrtanje sten, lesa in kovine

Vrtalni stroji so obvezna oprema vsakega mojstra, bodisi da domačega ali pa profesionalnega. Za domačo uporabo se uporablja manjše vrtalne stroje, nekateri pa upravičeno kopijo profesionalno orodje, ker je z njim tudi doma delati bistveno lažje in hitreje. Profesionalni vrtalni stroji so narejeni bolj kakovostno, imajo močnejše motorje, se ne kvarijo in imajo  več funkcij. Se pa delijo na različne  vrste glede na to, za kaj se uporabljajo.

vrtalni stroji

Kakovostni vrtalni stroji imajo močan motor ter se hitro vrtijo, da lahko zvrtajo luknje v različne materiale. Če hočete vrtati v različne materiale, ko so beton, kovina, les, plastika in kamen, potem boste morali zamenjati svedre. Vsak sveder ima specifične lastnosti za posamezen material in je tako tudi brušen ter je take trdote, da zmore  vrtati v določen namerjal. Nekateri vrtalni stroji vrtajo tudi tako, da se hkrati material in sveder hladita s tekočino, drugače bi sveder počil.
Za vrtanje v steno, boste potrebovali več svedrov. Najprej boste vrtali s tankim svedrom, da prevrtate luknjo, ker je tako najlažje. Nato boste uporabili debelejši sveder in na koncu takega, ki je prave dimenzije za luknjo. Če je luknja zelo široka, boste potrebovali udarni vrtalni stroj, ki hkrati, ko vrta še udari v steno, kamen in opeko, da prebije določeno debelino stene. To pride še posebej prav pri starih in kamnitih hišah.
Vrtalni stroji lahko  vrtajo tudi v les in kovino. Za kovino enako velja, da je lažje, če najprej zvrtate ožjo luknjo in jo na to razširite z debelejšim svedrom. Svedri pa do lahko ne samo raznih debelin ampak tudi raznih dolžin, odvisno je, kako globoko luknjo boste zvrtali.
Kakovostni vrtalni stroji so lahko dveh oblik. V eni različici boste lahko vrtalni stroj prenašali naokoli in z njimi rokovali točno. Ti stroji so primerni za to, da vrtate tam, kjer ni možno odnesti predmeta do vrtalne mize, to so gotovo omare, stene, veliki predmeti. Pri strojih, ki se vrtijo z veliko hitrostjo, več kot 2000 vrtljajev na sekundo, je potrebno biti zelo previden, da tak stroj nam ne zagrabi obleke lai las, zato morajo biti lasje speti in obleka tesno ob telesu, najbolje je, da je delovna obleka iz platna, mal debelejša.
Obstajajo pa tudi namizni vrtalni stroji, ki pa so fiksno nameščeni na delovno mizo, ki je posebej prirejena za vrtanje. To pomeni, da predmet prinesete do mize, ga postavite na delovno površino, vpnete in potem vrtalni stroji enostavno z ročko potisnete navzdol, da vrta. Mehanizem, kako je vrtalni stroj vpet v to ročko je na vzmetenje, kar pomeni, da se bo dvignil sam, ko ročko spustite. S tem strojem je lažje vrtati in lahko vrtajo tudi šibke osebe, ni pa za vse luknje, ker vsega ne morete tja prinesti.
Ročni vrtalni stroji imajo tudi varovalne mehanizme, da če ga spustite iz rok in ne držite več varnostnega gumba, se bo tak stroj samodejno ustavil, ker je super, ker potem ne pribode do poškodb.
Ti stroji so tudi različnih velikosti in jakosti. Odvisno je namreč od tega, kaj boste vrtali in za kaj vrtalni stroj potrebujete najbolj pogosto. Je pa bolje kupiti močnejšega, saj boste z njim delali lahko  več, nenazadnje lahko tudi barvo mešate za pleskanje, če nanj namestite posebno orodje za mešanje barv in nastavite vrtljaje na najnižje možne.

Podobno