Uršlja Gora – koroški biser

Uršlja Gora leži na vzhodni strani Karavank in se s svojimi skoraj tisoč sedemsto metri bohoti med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Uršlja Gora, je zagotovo ena izmed najbolj obiskanih gora v naši deželi, saj je zaradi svoje lahke dostopnosti in prekrasnih razgledov, ki jih ponuja, zelo priljubljena. Tomaž Gorec, slovenski popotnik in bloger nam na svojem blogu,ponudi čudovit zapis o Uršlji Gori. Poleg zapisa in lepih slik, lahko v Tomaževem prispevku najdete tudi njegov video posnetek, v katerem prikazuje, kako čudovito Uršlja Gora izgleda.

Uršlja gora pa ni priljubljena samo med pohodniki, ampak se nanjo radi vzpnejo tudi gorski kolesarji, gorski tekači, pozimi pa turni smučarji. Dostop do gore ponuja veliko poti, ki so razvejane okoli nje, nekatere pa so si domačini umislili kar sami. Najbolj znane izhodiščne točke do Uršlje Gore:

Ivarčko Jezero – Uršlja Gora

Ko pridemo do Raven na Koroškem, se peljemo naprej proti Kotljam do znaka za Ivarčko Jezero, pri katerem parkiramo. Ivarčko Jezero je bilo včasih lepa turistična destinacija z lepim kompleksom in veliko kopalci v jezeru. Danes vse skupaj zamira, vseeno, pa lahko po sestopu z gore malo posedite na klopci pri jezeru in si odpočite. Ko parkirate avtomobil pred vzponom na goro, si malo poglejte na zemljevid, po kateri poti bi radi šli. Na izbiro imate grofovsko pot, ki vam bo vzela malo manj kot 3 ure hoda, železarska pot, ki je malce krajša, nekateri pravijo, da tudi najlepša in pot čez Kozji hrbet, ki je prav tako dolga za približno 3 ure hoda.

Zapornica pod malim vrhom – Uršlja Gora

Iz Slovenj Gradca se zapeljemo proti Kotljam in pot nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Vozimo se, dokler ne pridemo do zapornice, kjer parkiramo. Pot nadaljujemo peš po makadamski poti vse do doma pod Uršljo Goro, pot traja malo manj kot eno uro in je primerna tudi za družine z majhnimi otroki.

Dom na Uršlji Gori

Planinski dom, ki stoji pod vrhom Uršlje Gore, je odprt vse dni v tednu, med majem in oktobrom. V njem se lahko okrepčate z okusno hrano in pijačo, preden nadaljujete ogled še dveh znamenitosti, ki jih ponuja Uršlja Gora.

Stopinja Svete Uršule

Legenda pravi, da naj bi Uršula prišla iz strani Pohorja in obstala na tem čudovitem osamelcu. Njegove lepote, naj bi jo tako prevzele, da bi se tukaj naselila. Njena stopinja, ki je še danes vtisnjena v skalo, naj bi tistemu, ki stopi vanjo, pregnala bolečine v nogah. Stopinja je zanimiva atraktivna točka tudi za otroke.

Cerkev Svete Uršule

Najvišja ležeča cerkev, ki naj bi nastala v 16. stoletju, je prava paša za oči, tako zunaj, kot v notranjosti. Legenda pravi, da naj bi se okoliški kmetje zbrali in se dogovorili, da bodo sezidali cerkev, ki bo daleč naokoli največja, hkrati pa tudi najvišje ležeča. Cerkev je sezidana iz kamna s skodlasto streho, stolp pa so morali zaradi nevarnosti pred strelami znižati. V svoji notranjosti pa je cerkev prava mojstrovina, kar si lahko pogledate na enem izmed video posnetkov, ki ga je Tomaž Gorec objavil v svojem prispevku o biseru Koroške, ki jo imenujemo Uršlja Gora.

Podobno