sončne elektrarne

Nakup sončne elektrarne niso več le sanje

Če se je še pred leti nakup sončne elektrarne zdel le nedosegljiv projekt, ki si ga lahko privošči le bogata elita, pa danes temu ni več tako. Sol navitas d.o.o., eno izmed vodilnih podjetij s področja pridobivanja elektrike s pomočjo sonca, namreč že ponuja izgradnjo sončne elektrarne na uporabniku prijazen in dosegljiv način.

sončne elektrarne

Potrebno je gledati v prihodnost

Seveda ne bomo zanikali, da je postavitev lastne sončne elektrarne projekt, za katerega je potrebno seči globoko v žep. Žal politika na področju energetike še ni toliko napredovala v smeri samooskrbe s čisto energijo, da bi vse skupaj postalo veliko ceneje. Vendar pa bi za sončno elektrarno lahko rekli, da poceni zagotovo ni, je pa projekt njene izgradnje zagotovo dosegljiv.

Uporaba sončne elektrarne se vam namreč povrne, v povprečju v nekje sedmih letih. To pa zato, ker večji del električne energije s samooskrbno elektrarno proizvedete sami, vaša položnica za elektriko pa je na ta račun precej nižja. Plačilo njene izgradnje pa tudi ni več nekaj, česar bi se morali lotiti popolnoma sami. Danes lahko namreč pridobite posebno subvencijo Eko sklada, ki predvideva 180 evrov subvencije na kilovat inštalirane moči elektrarne. Poleg tega ne rabite svoje elektrarne plačati takoj ali z enkratnim plačilom. Da bi bil celoten projekt veliko manj stresen, se lahko namreč odločite tudi za obročno odplačevanje – obrok pa dejansko ne presega vašega zneska na položnici za elektriko.

Vse skupaj se ne sliši več tako grozno, kajne? Z izgradnjo svoje elektrarne na sonce boste naredili mekaj dobrega zase, dolgoročno pa tudi za okolje. Res je, da vsak od nas predstavlja zgolj majhen delček te enormne sestavljanke, imenovane planet Zemlja. Vendar pa lahko z ozaveščanjem o obnovljivih virih energije pridobimo veliko teh majhnih delcev. In kar na enkrat imamo celoto ali pa vsaj dober približek. In da, na tako velikem nivoju se izboljšanje že kar hitro opazi. Zato vsi skupaj naredimo nekaj za boljši jutri.

 

Podobno