Oskrba opeklin in pripomočki

Ko pride do nepričakovanega požara, pride z njim tudi veliko verjetno opekline na človeškem telesu. Da je oskrba opeklin pravilna in pravočasna, pa moraš imeti kar nekaj znanja, da osebo pravilno oskrbiš in ji ne povzročaš še dodatnih bolečin in možnosti okužbe. Vsa oprema za oskrbo opeklin Firerescue se nahaja na tej povezavi in z njo boste imeli veliko več možnosti, da osebo pravilno oskrbite. Oskrba opeklin ni enostavna, prav tako opekline povzročajo veliko bolečin, zato je pomembna hitra in pravilna oskrba opeklin. Preden pa se lotimo oskrbe opeklin pa poskrbimo da požar ugasne in da ljudi evakuiramo na varno.

oskrba opeklin

Če so opekline hude in je poškodovanec v nezavesti pričnemo z temeljni postopki oživljanja. Oskrba opeklin pa se prične z odstranitvijo oblačil z opečenega mesta, saj se bodo drugače oblačila prilepila na kožo. Tega stanja si še zdaleč ne želimo, saj je že tako dovolj boleče ko odstranjujemo oblačila. Nato se oskrba opeklin nadaljuje s hlajenjem. Opeklino spiramo pod tekočo mrzlo vodo od 30-60 minut. Če nimamo tekoče mrzle vode, potem je najboljše da kožo hladimo z mokrimi brisačami ali izdelki, ki hladijo. Pazimo, da se le ti ne prilepijo na opečeno kožo.

Ko bolečine prenehajo končamo s hlajenjem. Oskrba opeklin se zaključi tako, da rane prekrijemo s sterilnimi gazami in povojem ali kar alu-folijo nato pa poškodovanca ogrnemo z nečim topli, bodisi z rjuho bodisi z deko. Namreč poškodovanca, ki ima opekline bo zelo zeblo. Poskrbeti moramo, da je poškodovanec čim prej pripeljan v zdravniško oskrbo, kjer mu tudi dajo protibolečinske tablete, saj opekline hudo bolijo. Oskrba opeklin, kot ste videli ni najbolj enostavna. Moramo biti zelo previdni, da poškodovancu ne povzročamo dodatnih bolečin in da ga zavijemo v nekaj toplega, da mu je toplo. Pomembna je hitra oskrba opeklin in hitra zdravniška pomoč. Še eno opozorilo, mehurjev nikar ne predirajte in nikakor ne nanašajte kakšna mazila na opeklino.

Podobno