okna

Zakaj so lesena okna odlična izbira za vaš dom?

Okna in vrata predstavljajo povezavo med vašim bivališčem in zunanjim svetom, v prostor privabljajo tople sončne žarke in nas ščitijo pred hladnimi zimskimi temperaturami. Zato je široka izbira oken, primernih za vaš dom, v poplavi različnih informacij in široke ponudbe lahko zelo zapletena in dolgotrajna. Vsak si za svoj dom namreč želi kakovostnih oken, ki mu bodo še dolgo služila. V široki ponudbi zagotovo izstopajo lesena okna, ki združujejo kvaliteto, zračnost, estetiko in povezavo z naravo.

Zakaj izbrati lesena okna?

  1. Odličen toplotni in zvočni izolator

Čisto tehnični razlog za izbiro lesenih oken je dobra toplotna in zvočna izolacija. Les velja za odličen tako toplotni, kot tudi zvočni izolator. Uporaba lesa za stavbno pohištvo tako pripomore k bolj stalni temperaturi v prostorih vašega doma, saj v njih pozimi ne bo mrzlo, poleti pa ne vroče. Hkrati pa bo les zadušil tudi zvoke, ki prihajajo od zunaj, ali pa preprečil, da bi vaši sosedje izvedeli za glasen prepir med kosilom.

okna

  1. Naravni materiali in kakovosten les

Lesena okna predstavljajo vez med sodobnostjo in naravo, ki nas obdaja. Sodobni človek se namreč vse bolj zaveda pomena povezave z naravno in naravnimi viri, kar pozitivno vpliva na naše počutje v prostoru.

Kljub temu, da je les naravni material, ni zato nič manj obstojen v primerjavi z okni iz umetno izdelanih materialov. Večina lesenih oken je izdelanih iz zelo kakovostnega lesa. Kot glavne surovine prevladujejo smreka, macesen, hrast ter les nekaterih bolj eksotičnih vrst.  Pri izbiri lesenih oken se tako lahko odločate med široko strukturo vzorcev, ki jih je oblikovala narava. Pri izbiri vrste lesa se je zato dobro obrniti na strokovnjaka, ki vam bo predlagal primerno vrsto, glede na okolje, v katerem se nahaja vaše bivališče, in njegove značilnosti.

  1. Prijeten in domač, a hkrati sodoben videz

Les v nas vzbudi občutek domačnosti in nostalgije, zato bodo lesena okna prava odločitev za vse tiste, ki si želite iz svojega bivališča ustvariti topel in prijeten dom. Zmotno pa je prepričanje, da so okna iz lesa primerna le za tradicionalne hiše. Vse več lastnikov pasivnih hiš in hiš, ki sledijo sodobnim trendom gradnje, se odloča za vgradnjo lesenih oken, saj se v široki ponudbi najde veliko sodobnih modelov lesenih oken in tudi vrat. Izbira lesenih oken je še toliko bolj priporočljiva, če živite v okolju, obdanem z drevesi in naravo, saj bo les poskrbel, da se bo hiša bolj skladala z okolico in ne bo delovala kot tujek.

  1. Možnost subvencije Eko sklada

Izdelava lesenih oken je tudi okolju prijazna, saj se pri proizvodnji oken in vrat iz lesa porabi zelo malo energije. Zato lahko ob odločitvi za nakup lesenih oken in vrat ob izpolnjenih pogojih uveljavljate subvencije Eko sklada, ki vam lahko povrne kar do 20 % investicije. Glede na to, da nakup in vgradnja kakovostnih oken predstavljata kar veliko investicijo v obdobju gradnje ali prenove hiše, je 20 % subvencija vsekakor prihranek, ki se ga splača izkoristiti.

okna

Komu zaupati nakup in montažo lesenih oken in vrat?

Odločitev, komu zaupati montažo oken in kje jih kupiti, zagotovo ni lahka. Toda svetujemo vam, da pri investiciji, kot je nakup in montaža oken, daste prednost kakovosti. Čeprav bosta izdelava in montaža kakovostnih oken na začetku morda nekoliko dražja, se bo to na dolgi rok obrestovalo, saj boste z njimi lahko zadovoljni več desetletij.

Zato izberete kakovostnega proizvajalca in monterja oken. Najboljše je, če lahko izdelavo oken in njihovo montažo opravi eno podjetje. Priporočamo vam, da izberete proizvajalca iz Slovenije, saj se bo le-ta lahko prilagodil vašim željam in potrebam. Tako boste lahko imeli ne le kakovostna, temveč tudi unikatno izdelana okna. Tudi v primeru, da slučajno pride do kakšne napake ali reklamacije, se je za hitro sanacijo veliko lažje dogovarjati s podjetjem, ki je storitev opravilo v celoti, torej od izdelave do montaže, brez dodatnih posrednikov, saj boste v trenutku vedeli, na koga se obrniti in ne bo prišlo do prelaganja odgovornosti.

Kakšna je ponudba lesenih oken in vrat v Sloveniji?

Ko se odločate za ponudnika oken, je široka izbira oken zagotovo pomemben kriterij, ki odloča o tem, za katera okna se boste odločili. Slovenija velja za deželo gozdov, kar pomeni, da lesa pri nas res ne manjka. Prav tako pa ne manjka ljudi, ki iz kakovostnega lesa izdelajo okna, ki bodo potrošniku dolgo služila. Zato je skrb, da ne boste našli lesenih oken, ki bi ustrezala vašemu domu in željam, popolnoma odveč. Glavna prednost lesenih oken je ravno v tem, da je les dokaj enostavno obdelati in da omogoča različne prilagoditve v smislu dimenzij in oblik.

Lesena okna in vrata so odlična izbira za vaš dom, saj v sebi skrivajo veliko prednosti in adutov. Pomembno pa je, da za njihovo izdelavo in montažo izberete ponudnika, ki ga odlikujeta kakovost in predanost do dela. Tako bo vaša hiša okrašena s kakovostnimi in estetskimi okni, ki bodo desetletja služila svojemu namenu.

Podobno