Kdaj je treba očala zamenjati

Očala rešujejo lahko več težav glede slabovidnosti, ki jo je vedno več in se pojavlja že med otroki. Če nosite očala, se vprašate, kdaj zamenjati očala, da bo za vas najbolje in da bo tudi cenovno ugodno. Odvisno je od več parametrov, ki jih morate pri tem upoštevati. Glavno pa je, da greste k okulistu na pregled in on vam bo točno povedal, ali so vaša očala še v redu ali pa ne. Zamenjate pa jih, če se zlomijo, odrgnejo, vas boli glava in slabo vidite kljub očalom. Najpogosteje se očala menjajo na dve do tri leta, v starejših letih pa lahko na nekaj let. Če imate sladkorno, pa se vam vid lahko menja dnevno in je treba posebno pozornost v tem primeru posvetiti očem.

očala

Za očala, ko jih dobite, morate dobro in pravilno srbeti. To pomeni, da jih čistite le z zato pripravljenim mikro krpicami za očala in z zelo blagim razredčenim alkoholom ter mehko vodo, najbolje destilirano. V tem primeru bodo vaša očala čista in se stekla ne bodo odrgnila. Če perete krpico za očala, jo perite na roke z zelo nežnim tekočim milom za roke brez dodatkov.

Če se enkrat očala polomijo ali se odrgnejo stekla, jih je treba obvezno zamenjati. Zavarovanje vam krije 50 evrov stroška, vse ostalo morate kriti sami. Cena očal pa je odvisna od vaše dioptrije, cilindra, stopnje tanjšanja stekel in kvalitete okvirja. Tudi od tega, koliko ste tari. Če ste otrok ali starostnik, vam pripadajo vsa očala na napotnico drugače pa boste morali doplačati.

Očala je treba zamenjati tudi, ko slabo vidite in se vam je dioptrija spremenila na bolje ali slabše. Nekateri vidijo dobro na daleč, drugi na blizu, nekateri ne vidijo nobene razdalje ostro in nekateri imajo astigmatizem. Vid se hitro lahko spremeni, še posebej v mladosti. Očala za vožnjo pa je treba menjati na 3 leta oziroma, če zdravnik ugotovi, da so v redu, jih lahko obdržite.

Podobno