Namakalni sistemi poskrbijo za učinkovito zalivanje in hkrati prihranijo vodo

Pravilno ter učinkovito zalivanje vrta in zelenice lahko pomaga prihraniti ogromno količino vode, v primerjavi z drugimi metodami zalivanja.Odličen namakalni sistem skrbi, da ohrani rastline v dobrem stanju in jih ohrani pri življenju.Zalivanje z namakalnimi sistemi poskrbi, da bodo rastline dobile natančno količino vode, toliko kolikor je potrebujejo.

Namakalni sistemi

Namakalni sistemi so odlična rešitev v toplih, poletnih mesecih, ko je manj padavin. Ključnega pomena so v vročih, obmorskih krajih, kjer je letno število padavin zelo nizko. Tudi v pokrajinah, kjer je malce bolj hladno, a veliko vetra, so namakalni sistemi na vrtu zelo priporočljivi. Vsi vemo, da je za rast rastline poleg sonca ter hranil, voda ključnega pomena za razvoj rastline. Namakalni sistem skrbi za redno in zadostno količino vode pri rastlinah, vključno s travnatim zelenicam.

Pri namakanju rastlin je potrebno vedeti koliko vode potrebujejo naše rastline. Veliko ljudi naredi napako in zaliva vse vrste rastlin enako. Dejstvo je, da ne potrebujejo vse rastline enako količino vode. Vsekakor je preveliko zalivanje rastlin odsvetovano in škodljivo za rastline, saj bodo sčasoma porumenele in nato zgnile. Za uporabo namakalnega sistema je dobro vedeti kakšen namakalni sistem potrebujete, kdaj ga uporabiti in koliko časa ga je potrebno uporabljati. Nekateri namakalni sistemi imajo možnost, da jih opremimo s krmilnim sistemom, ki ima že vgrajen program, s strani proizvajalca in nam pove koliko se zalivajo katere rastline.

Prednost namakalnega sistema ni samo ta, da prihranite ogromno časa, ampak tudi ta, da ga lahko kombinirate z zbiranjem meteorne vode v cisterni in prihranite denar ter ohranjate naravo in pitno vodo. Ker je kapljični sistem natančen in dovaja optimalno količino vode, neposredno h koreninam rastlin, z njim prihranimo vodo. Odlično ohranjanje virov.

Najcenejši ter najbolj ekonomičen zalivalni sistem

Gre za kapljični zalivalni sistem. Deluje tako da voda, ki pride iz cevi kaplja v zemljo h koreninam rastlin. Tak sistem se najbolj priporoča pri  vrtnih rastlinah. Razpršilni sistem pa je bolh primeren za trato. Pri tem zalivalnem sistemu se voda enakomerno razprši na travnato zelenico.

Kako in kdaj uporabiti namakalni sistem?

Kot že omenjeno, je dobro poznati koliko vode porabi določena rastlina, saj je potrebno zagotoviti pravo količino vode – nič več in nič manj. Na podlagi tega podatka, se lahko kasneje odločimo kakšnem zalivalni sistem bomo izbrali za zalivanje. Spremljati je potrebno tudi vremensko napoved. Če vidimo, da padavin nekaj dni  ne bo, pridejo v poštev namakalni sistemi za vrt.

Če ste dlje časa odsotni, imate možnost nastavitve samodejnega krmiljenja. Proizvajalec take namakalne sisteme programira vnaprej, da je že vnaprej določen čas zalivanja in tudi količina vode. S samodejnim krmiljenjem boste lahko tudi na dopustu ali daljši poti brezskrbni glede zalivanja vaših rastlin.

Pravilno zalivanje je ključnega pomena za ohranjanje zelenih ter zdravih rastlin in za ohranjanje naše zelenice. Namakalni sistemi bodo bistveno olajšali naše delo na vrtu, vam priskrbeli več prostega časa ter zagotovili ustrezno količino vode. So cenovno ugodni in neškodljivi za našo prelepo naravo.

 

Podobno