muzeji Dolenjska

Muzeji Dolenjska so super destinacija za izlet

Muzeji Dolenjska so kar pogosti in eden najbolj znanih v tem sklopu je Muzej Novo Mesto o katerem si preberite na tej povezavihttps://galerijatrebnje.si/muzeji-dolenjska/. V njem boste lahko si ogledali celotno zgodovino tega mesta in še Dolenjske, ki je izjemno pestra in zanimiva. Muzeji Dolenjska prirejajo kar nekaj razstav in prireditev, ki jih lahko obiščete. V njem vidite lahko precej arheoloških zanimivosti in eden najlepših je kipec Herkula z levjim mladičkom iz bronaste dobe, ki so ga našli v Trebnjem.

muzeji Dolenjska

Muzeji Dolenjska razkrivajo pestro zgodovino v okolici Trebnjega, kjer s odkrili stare hiše, livarsko delavnico, vojaško postojanko in urade še iz časov Grško Rimske kulture. Veliko je tudi nagrobnikov iz preteklih časov ter starih vil. Tradicionalna prireditev Trebanjski koš pa je tista, ki oživlja še stare tradicije.
Muzeji Dolenjska tudi razkrivajo novejšo zgodovino iz NOB torej druge svetovne vojne, ki je zelo pomembna zgodovina za naše čase. Če pa želite veliko več izvedeti o kmečkih uporih in posavskih protestantih pa obiščite muzej v Brežicah, kjer je veliko zbranega gradiva na to temo. Žal so ta gibanja zelo uničila samo mesto in grad, ker so kmetje z vsemi silami in požiganjem napadali fevdalce. Vendar so kasneje fevdalci za grad poskrbeli ter ga zaščitil pred kmeti in Turki, tako da je grad ostal nedotaknjen do danes.
Muzeji Dolenjska izpostavljajo tudi grad v Metliki, ki je odigral zelo pomembno vlogo pri obrambi pred Turki. To področje so poselili Uskoki, ki so bili pred Turki pobegli prebivalci Balkana in so pri nas ostali do danes.
V Trebnjem pa lahko obiščete oglarijo likovnih samorastnikov, ki je bila ustanovljena v prejšnjem stoletju in razstavlja zelo zanimive likovne stvaritve okoličanov, ki sami ustvarjajo in čistega užitka in veselja. V zbirki pa imajo tudi slike različnih avtorjev iz kar 42 držav, ki so pri njih večkrat gostovali in so si izmenjali izkušnje ter znanja.

Podobno