Moto gume

Moto gume morajo biti brezhibne in pravilno napolnjene

Moto gume so za motor zelo pomembne, ker so najbolj pomemben amortizer. Zaradi njih se motor pelje in motorist ne čuti udarcev lukenj ter neravnega cestišča. Skupaj z amortizerji dobre moto gume naredijo čudeže na cesti, ki vam bodo izjemno všeč. Te gume je potrebno zelo redno pregledovati, da ne pride do poškodb, ker lahko guma poči in se zgodi nesreča. Če  vidite na njih poškodbe ali obrabo, jih je potrebno zamenjati in to kar takoj. Kajti na neravnem vozišču in v dežju bodo zle oddrsele ali celo počile.

Moto gume so najpomembnejši element na motornem kolesu, kar pomeni, da jih moramo obvezno redno pregledovati ter jih po potrebi tudi menjati. Ravno moto gume so tiste, ki imajo stik s cestiščem. To je torej edina točka, kjer se motor dotakne tal. Na voljo imamo kar nekaj proizvajalcev samih pnevmatik, ločijo pa se tako po kvaliteti kot tudi po sami ceni moto gume. Moto gume je potrebo izbirati glede na težo motorja, poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi hitrostni razred ter ostale lastnosti ter dejavnike moto gume. Kot smo že omenili, je pnevmatika na motornem kolesu izredno velikega pomena, zato mora biti ta v popolnem in dobrem stanju, kajti v nasprotnem primeru lahko to pripelje do neprijetne situacije. Glavna naloga vsake moto gume je prenašanje obremenitev motorja in ravno zaradi tega je tlak v pnevmatikah tako zelo pomemben. Tako morajo biti pnevmatike napolnjene pod ravno pravšnjim tlakom, kajti v nasprotnem primeru lahko nepravilen tlak poškoduje pnevmatiko. Znano je, da premajhen tlak povzroča poškodbo same strukture pnevmatike, kar lahko pripelje do nesreče, prevelik tlak pa povzroča nepravilno in prehitro obrabo. Tako neprimeren tlak v pnevmatikah preprečuje, da bi pnevmatika dosegla vse pozitivne lastnosti, za katere je narejena. Pod kakšnim tlakom napolniti motorno pnevmatiko je najbolje izvedeti od proizvajalca vašega motorja.

Ne pozabite, da imajo moto gume edine stis cestiščem in je t edina točka, s katero se motor nasloni na tla neglede nato, ali stoji ali se pelje. Gume proizvaja kar nekaj proizvajalcev. Nekatere os zaradi tega dobre in kvalitetne, druge malo manj, tretje niso za nobeno rabo. Seveda pa so cene  tudi precej različne.

Ko izbirate moto gume, jih izberite glede na to, koliko je motor težak. Seveda morate upoštevati še hitrostni razred. Upoštevati je treba tudi ostale dejavnike ter druge lastnosti, ki jih imajo moto gume in jih napiše proizvajalec v deklaracijo.

Prvinska naloga moto gume je to, da mora prenašati obremenitev motorja. Zato je nujno, da je tlak v gumah točno tak, kot se predpisuje za tako gumo. Nepravilen pritisk v gumi jo lahko zelo poškoduje. Prenizek tlak povzroči poškodbe strukture gume ali pa se preveč hitro obrabi. Previsok tlak pa jo lahko raznese.

Če je tlak nepravilen, potem guma ne bo dosegla tistih lastnosti, katerim je tudi namenjena. Če hočete vedeti, kateri tlak je primerne za te gume, je dobro practise proizvajalca ali prodajalca, ki vam je gumo prodal,. Vedle bo tudi serviser. Dober servis bo preveril tlak in ga uravnovesil na optimalno.

Doorjamb je povezava do dobrih gum. V primeru ,da ne veste točno, katera je prava, preberite na sedanji gumni lai vprašajte prodajalca.

Podobno