laserskoZdravljenje urinske inkontinence

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence – učinkovito do trajnega olajšanja

 

Imate tudi vi težave s uhajanjem urina? Ne skrbite, niste edini. Urinska inkontinenca je zdravstveno stanje, ki prizadene veliko ljudi po svetu, in to ne samo ženske, ampak tudi moške. Ta pogosta zdravstvena težava pa zelo vpliva na kakovost življenja, saj lahko omeji vsakdanje aktivnosti, ter povzroči nelagodje in zadrego. Čeprav obstajajo različne možnosti zdravljenja, je lasersko zdravljenje urinske inkontinence ena od najbolj učinkovitih rešitev za odpravo te težave. V tem članku bomo raziskali vrste urinske inkontinence,  kakšen postopek je lasersko zdravljenje urinske inkontinence, za koga je primeren in predstavili tri vrste laserskega zdravljenja urinske inkontinence.

Vrste urinske inkontinence

Poznamo več vrst urinske inkontinence, od katerih vsaka ima svoje specifične vzroke. Glavne vrste urinske inkontinence so:

Stresna inkontinenca. Pri tej obliki pride do uhajanja urina zaradi nenadnega pritiska na mehur, recimo ob fizičnem naporu, kot je kašljanje, kihanje, smeh, dvigovanje težkih predmetov ali med telesno aktivnostjo. To se običajno zgodi zaradi oslabljenih ali poškodovanih mišic medeničnega dna, ki preprečujejo uhajanje urina.

Vzroki oslabitve teh mišic so lahko poškodbe med vaginalnim porodom, povečan pritisk na trebuh zaradi debelosti, poškodbe mehurja ali okoliških tkiv med operacijo, nevrološka stanja nekatere bolezni vezivnega tkiva in nekatera zdravila.

Nujna (motorna) inkontinenca. Ta oblika se pojavi, ko oseba čuti nenadno potrebo po uriniranju in je ne more zadržati. Gre za posledico prekomerne aktivnosti mehurja ali disfunkcije živčnega sistema, ki uravnavajo mehur. Med možne vzroke prištevamo prekomerno pitje alkohola in kofeina, premajhen vnos tekočin, zaprtje, diabetes, bolezni sečnice in mehurja, nevrološke bolezni in nekatera zdravila.

Mešana urinska inkontinenca. Tu gre za kombinacijo stresne in nujne inkontinence, pri kateri oseba doživlja uhajanje urina tako ob fizičnih naporih kot tudi zaradi nenadne potrebe po uriniranju.

Pretočna urinska inkontinenca. Pri tej vrsti se urin iz mehurja ne more pravilno izprazniti, kar lahko povzroči uhajanje majhnih količin urina, tudi kadar nimamo občutka za uriniranje.

Refleksna urinska inkontinenca. Gre za stanje, kjer se urin izprazni brez nadzora, saj živčni sistem ne deluje pravilno in ne omogoča zavestnega nadzora nad mehurjem.

Funkcijska urinska inkontinenca. Pri tej vrsti inkontinence so težave z uriniranjem povezane z telesnimi ali psihičnimi ovirami, ki preprečujejo, da pravočasno pacient pride do stranišča.

Ob pojavu urinske inkontinence je priporočljivo takoj ukrepati, saj danes obstaja širok nabor pripomočkov in posegov, ki omogočajo obvladovanje te težave ter izboljšujejo kakovost življenja. Na voljo je več oblik zdravljenja urinske inkontinence, mi pa vam bomo predstavili lasersko zdravljenje urinske inkontinence, ki velja za eno izmed najbolj uspešnih metod.

Kaj je lasersko zdravljenje urinske inkontinence

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence ponuja številne prednosti pred tradicionalnimi kirurškimi pristopi. Lasersko zdravljenje urinske inkontinence pomeni, da se uporabi lasersko svetlobo za stimulacijo in krepitev mišic in tkiv v sečnem mehurju in okoliških strukturah, ki so odgovorne za urinsko zadrževanje in nadzor. Ta nekirurški pristop spodbuja proizvodnjo kolagena, izboljša prekrvavitev in poveča elastičnost tkiva, kar na koncu vodi do boljšega nadzora mehurja in zmanjšanja epizod inkontinence. Postopek je neinvaziven, kar pomeni, da ni rezov ali šivov. Je praktično neboleč, z minimalnim nelagodjem pri pacientih.

Obstajata dva glavna tipa laserskega zdravljenja za urinsko inkontinenco:

Lasersko zdravljenje stresne inkontinence. Stresna urinska inkontinenc se pojavi ob dvigovanju težkih predmetov, kašljanju, kihanju ali pri vadbi. Laser deluje tako, da spodbudi tvorbo kolagena v tkivih okoli sečnice in mehurja, kar izboljša oporo in zmanjša uhajanje urina ob obremenitvah.

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence zaradi vaginalne atrofije. Ta postopek cilja na ženske, pri katerih je urinska inkontinenca posledica stanja, imenovanega vaginalna atrofija, ki je povezana z menopavzo in zmanjšanjem estrogena. Laserska svetloba spodbuja obnovo in regeneracijo vaginalnih tkiv, kar izboljša elastičnost in oporo sečnice ter zmanjša uhajanje urina.

Zdravljenje urinske inkontinence

 

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence –  trije pristopi

Če se soočate z blago do zmerno stresno inkontinenco, potem se lahko odločite za lasersko zdravljenje urinske inkontinence. Gre za minimalen invaziven in enostaven poseg, ki se izvaja ambulantno. V ginekološki ambulanti Medartis uporabljajo medicinski laser Fotona SP Dynamis, ki omogoča izvajanje terapij za stresno urinsko inkontinenco, sindrom urogenitalne atrofije ter terapij za pomlajevanje nožnice.

Celoten postopek vključuje 3 terapije, ki se izvedejo v 4 do 6 tedenskih intervalih. Po zaključku teh terapij se priporočajo obnovitvene terapije, ki se običajno izvajajo enkrat letno. Pred prvim posegom pacientke opravijo pregled ali posvet pri ginekologinji. Na podlagi anamneze in ugotovitev zdravnica določi, ali ste primeren za tovrstni poseg.

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence – IncontiLase®

IncontiLase® je inovativna in patentirana neinvazivna terapija, ki temelji na uporabi Er:YAG laserja s frekvenco 2940 nm za zdravljenje blage do zmerno stresne urinske inkontinence. Deluje na principu neablativne fototermalne stimulacije, ki spodbuja tvorbo novega kolagena v tkivih, ki obdajajo nožnico, sečnico in endopelvično fascijo.

Terapija IncontiLase se uporablja za zdravljenje blage in zmerno stresne urinske inkontinence ter mešane urinske inkontinence. Klinične študije so pokazale, da je ta postopek učinkovit, preprost za izvedbo in varen.

Kako deluje terapija IncontiLase®? Z neablativnim Er:YAG laserjem s tehnologijo “Smooth-mode” se ciljano segreva vaginalno tkivo, kar spodbudi preoblikovanje kolagena in tvorbo novih kolagenskih vlaken v okolici zunanjega ustja sečnice in sprednje stene nožnice. To vodi k zategovanju vaginalne sluznice ter povečanju količine kolagena v endopelvični fasciji, kar zagotavlja boljšo oporo mehurju in povrnitev normalne funkcije tega organa.

Glavna prednost terapije IncontiLase® je, da poteka brez rezov, šivov, krvavitve in skoraj brez bolečin. Okrevanje je hitro, običajno brez potrebe po analgetikih ali antibiotikih. Običajno se priporočajo tri terapije za lajšanje blage do zmerno stresne urinske inkontinence. Pred posegom ni potrebna posebna predoperativna priprava ali previdnostni ukrepi, kar omogoča pacientkam, da se takoj po posegu vrnejo k svojim običajnim vsakodnevnim dejavnostim.

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence – IntimaLase®

IntimaLase® predstavlja revolucionarno, patentirano terapijo z uporabo Er:YAG laserja za neinvazivno in brezrezno zategovanje vaginalnega kanala. Klinične študije so nedvomno potrdile njegovo učinkovitost, enostavno izvedbo ter varnost postopka.

Namen uporabe IntimaLase® je zdravljenje vaginalnega relaksacijskega sindroma, ki je posledica izgube optimalne strukturne oblike nožnice. Ta stanje se lahko pojavi zaradi prekomernega raztezanja vaginalnega kanala med porodom in naravnim procesom staranja.

Mehanizem delovanja IntimaLase® je osnovan na fotonem Er:YAG laserja, ki neablativno, brez odstranitve tkiva, deluje na vaginalno tkivo. Svetloba laserskega žarka termično vpliva na področje, ki ga osvetljujemo, s čimer spodbuja preoblikovanje kolagena in sintezo novih kolagenskih vlaken. Posledično se tkivo okoli nožnice odebeli, nožnična cev pa se zoži, pri čemer se povrne elastičnost tkiva. Rezultat tega procesa je preoblikovana in pomlajena nožnica, saj se spodbudi regeneracija kolagena in preoblikovanje tkiva.

IntimaLase® predstavlja inovativno rešitev za ženske, ki se soočajo z vaginalnim relaksacijskim sindromom, saj omogoča varno in učinkovito izboljšanje stanja nožnice brez invazivnih posegov ali dolgotrajnega okrevanja.

Urinska inkotinenca

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence  – RenovaLase®

RenovaLase® je inovativna in neinvazivna laserska terapija, ki predstavlja zanesljivo rešitev za zdravljenje simptomov vaginalne atrofije. Ta revolucionarni postopek se osredotoča na neablativno fototermično obdelavo vaginalnega kanala, kar je pokazalo izjemno učinkovitost, hitrost in varnost. Ena izmed ključnih prednosti tega postopka je, da omogoča odpravo potrebe po dolgotrajnem jemanju estrogena.

Mehanizem delovanja RenovaLase® temelji na uporabi blagega in nadzorovanega laserskega segrevanja vaginalnega tkiva, pri čemer pride do stimulacije angiogeneze (nastajanja novih krvnih žil), aktivacije fibroblastov (celic, ki tvorijo vezivno tkivo) ter tvorbe novega kolagena, pri čemer ne povzroči toplotnih ali ablativnih poškodb. To vodi do povečane debeline epitelija, kar zmanjšuje simptome, kot so suhost, srbenje, draženje nožnice in disparevnija (boleč spolni odnos). RenovaLase® predstavlja varno in učinkovito rešitev za ženske, ki se soočajo s težavami zaradi vaginalne atrofije, saj zagotavlja olajšanje simptomov in izboljšanje splošne kakovosti življenja brez potrebe po hormonski terapiji.

Lasersko zdravljenje urinske inkontinence v medicinskem centru Medartis

Z ekipo izkušenih zdravstvenih strokovnjakov in najsodobnejšo tehnologijo nudijo prilagojeno oskrbo in optimalne rezultate zdravljenja. Zaradi predanosti udobju, varnosti in zadovoljstvu pacientov so zagotovo varna in najboljša izbira za odpravo težav z urinsko inkontinenco. S krepitvijo mišic medeničnega dna in izboljšanjem elastičnosti tkiva lahko ponovno pridobite nadzor nad delovanjem svojega mehurja. Lasersko zdravljenje urinske inkontinence v centru Medartis ponuja rešitev, ki spremeni življenje in vam omogoči povrnitev samozavesti in uživanja v bolj aktivnem življenju.

Podobno