kaktus

Kaktus spada v družino rastlin, ki jo najdemo samo v Severni in Južni Ameriki, v osrednji Afriki pa raste zgolj ena vrsta kaktusov z imenom Rhipsalis baccifera. Več o simboliki in pomenu kaktusa preberite na: https://jerihonska-roza.si/sobne-rastline/kaktus/.

kaktus-roza

Kaktus sicer v botaniki poznajo po latinskem izrazu Cactus Linne. Njegovo ime izhaja iz grške besede Κάκτος (izgovorjava: kaktos) in pomeni ‘artičoka’, saj kaktusova oblika resnično spominja na cvet artičoke. Sicer naj bi ustrezno botanično poimenovanje za to družino rastlin moralo biti kaktusovke ali tudi kakteje, toda večina ljudi še vedno najraje uporablja splošni izraz kaktus za vsako rastlino iz te družine.

Kaktusi naj bi se razvili pred štiridesetimi milijoni let, zato evolucijsko spadajo pod zelo mlade družine rastlin. Dokaz za to naj bi bilo preprosto dejstvo, da v našem starem svetu kaktusi v naravi ne rasejo. Po ločitvi ameriške in evrazijske tektonske plošče se je namreč zmanjšala možnost za širjenje kaktusov izven področja obeh današnjih Amerik.

Kaktus je na Kitajskem simbol varčevanja in premišljenega trošenja. Verjetno je ta simbolika povezana z njegovo najočitnejšo lastnostjo: ne potrebuje veliko vode, ker jo je sposoben zelo dolgo časa zadrževati in jo sproti postopoma porabljati. Tudi zato je dobro imeti kaktus doma, saj simbolizira bogastvo.

Poznamo več zelo različnih oblik in velikosti kaktusov. Lahko so okrogle ali stebelne oblike, poznamo pa tudi kaktuse, ki so razvejani kot drevesa. Nekatere vrste kaktusov so se prilagodile na bolj vlažne razmere in rastejo kot epifiti v drevesnih krošnjah. Najmanjši kaktus meri le nekaj več kot centimeter v premer, najvišji je visok kar 19,2 m, najtežji pa tehta več kot 500 kilogramov in zrase deset metrov v višino, iz debla pa požene več kot sto vej.

Če niste velik ljubitelj rastlin, a bi vseeno kakšno želeli imeti, je zelo priporočljivo za začetnike, da si omislijo vsaj en kaktus. Zanje ni potrebna posebna skrb, saj so resnično ena od najnezahtevnješih vrst rastlin.

Podobno