inkubator

Ste se že kdaj vprašali kako kirurgi razkužujejo svojo orodje oziroma pripomočke, ki jih uporabljajo pri raznih operacijah. Če mislite, da še vedno kuhajo v vreli vodi, se zelo motite. To je bilo nekoč, sedaj je že to prava preteklost lahko rečemo. Kaj, če vam omenim inkubator. Seveda pomislite najprej na ne donošenčke, saj jaz bi tudi najprej na to pomislila. Inkubator se tudi uporablja v te namene, da se razkužujejo inštrumenti. Seveda ni isti, kot inkubator za ne donošenčke, to je čist nekaj drugega.

inkubator

Nekje morajo kirurgi in tudi veterinarji razkuževati medicinsko orodje po samih operacijah. To je inkubator, ki je namenjen za te namene. Tudi v raznih laboratorijih se uporablja inkubator za različne namene. V njih je temperatura več kot 80 stopinj, kar pomeni, da je vso orodje potem sterilno. Težko bi bilo drugače vse razkužit, da je res vse sterilno, na tak način pa se res ne morejo bat, da bi kaj šlo na robe, saj visoka temperatura uniči vse bakterije, ki so se nabrale. Laboratoriji, veterinarske ambulante ter vse bolnice morajo imeti vedno pri roki inkubator, ni dovolj vedno samo en, teh morajo imeti kar več. To tudi ni mali strošek za te ustanove, ampak se tudi ne pokvari tako kmalu, zato je uporaben kar veliko let.

Uporablja pa se inkubator tudi za razvoj mikroorganizmov. Kaj je to, vedo tisti, ki se s tem ukvarjajo. Za nekatere je to nekaj novega, saj ne moremo ga poznati, če nismo v teh vodah. Za domačo uporabo ga ne bo nihče si kupil. Kaj pa si bomo začeli z njim doma. Bolnice pa ga rabijo, ker operacij je ogromno in vse mora vedno bit sterilno in seveda uporabno nazaj. Sedaj se ne rabite bat, kako razkužujejo inštrumente in če ni bakterij na njih. 80 stopinj vse uniči, ne bo se našlo ničesar več na njih.

Podobno