Napenjanje ob odvajanju blata predstavlja pogosto težavo odraslih v različnih starostnih skupinah. Pri tem se lahko pojavijo hemeroidi, ki si jih ne želi prav nihče izmed nas. Hemeroidi namreč odvajanje blata še otežijo, pojavijo se lahko krvavite ob odvajanju blata, prisotne so hude bolečine. Kako si ob hemoroidih pomagati in kdaj je čas za strokovno pomoč?

Kaj sploh so hemeroidi?

Hemeroide laično pogosto imenujemo tudi  »zlata žila«, čeprav smo prepričani, da v njih ni prav nič zlatega. Gre za normalno telesno tvorbo, ki v zdravem stanju pri odvajanju blata pomagajo. Nekoliko drugače pa je, ko te normalno prisotne vene na območju danke in zadnjične odprtine nabreknejo. Takrat namreč pride do vseh težav, ki jih imenujemo, kar hemeroidi. V osnovi ločimo med zunanjimi in notranjimi hemeroidi. Prvi se razvijejo znotraj danke, drugi pa pod kožo okoli zadnjične odprtine. Za oboje pa velja, da so neprijetni in povzročajo bolečine.

 

bolečina

 

O tem, kako pogosto stanje predstavljajo težave s hemeroidi, dokazuje dejstvo, da ima skoraj vsak tretji odrasel od štirih, vsake toliko časa težave z njimi. Čeprav so zelo pogosta težava, pa natančnega vzroka, zakaj se pojavijo, ne poznamo. Na njihov pojav namreč vpliva kombinacija različnih dejavnikov, ki vzajemno privedejo do težav.

Kako prepoznati težave?

Hemeroide boste, če jih boste imeli, zlahka prepoznali. Zunanji, ki nastanejo pod kožo okoli zadnjične odprtine, boste prepoznali po srbečici in oteklini okoli zadnjične odprtine, bolečini in občutkih nelagodja, pojavijo pa se lahko tudi krvavitve. Notranje hemeroide pa ne boste videli ali občutili, se pa lahko pojavijo neboleče krvavitve ob odvajanju blata, lahko pa tudi bolečina, če se bo hemeroid med odvajanjem prestavljal nižje proti zadnjični odprtini.

Kdaj k zdravniku?

Če se s težavami soočate sami velja načelo, da je domače okolje primerno za reševanje težav približno en teden. Če se stanje v tem času ne izboljša, pa obiščite zdravnika. Prav tako bodite pozorni na spremembe barve in konsistence vašega blata – krvavitve so namreč lahko znak drugih obolenj, vključno z rakavimi obolenji debelega črevesa in danke. Obvezno pa pomoč takoj poiščite tudi, če so krvavitve močnejše, če se ne zaustavijo, če čutite omotico in slabost.

Podobno