čistilna naprava

Čistilna naprava – prvi korak k varovanju okolja

Danes se zaradi globalnega segrevanja vse več govori o varovanju okolja, k čemur lahko prispevamo na različne načine, med drugim tudi tako, da doma vgradimo čistilno napravo. Obiščite spletno stran www.ekohit.si/cistilne-naprave/ in si oglejte ponudbo čistilnih naprav ter čimprej izberite eno za svoj dom ter tako začnite že danes varovati okolje.

V odpadnih vodah se nahaja veliko škodljivih snovi za okolje in naloga čistilne naprave je, da te odplake očisti in tako poskrbi, da se ne vrnejo v okolje. Čistilna naprava deluje v treh fazah – v prvi se odstranijo grobi delci (npr. pesek), sledi druga, kjer se odvija biološka razgradnja organskih spojin, v zadnji fazi pa se biološko odstranijo mineralne spojine. Če želite, da bo vaša čistilna naprava dolgo časa pravilno delovala, morate paziti na to, da v stranišče ne mečete snovi, ki tja ne sodijo – to so razni robčki, tamponi, damski vložki, kondomi, lasje, olja itd. Pomembno je tudi, da čistilno napravo postavite na mesto, kjer ne bo pod direktno sončno svetlobo in ni nevarnosti, da bi pozimi zmrznila. Verjemite, da se zagotovo splača pravilno skrbeti za delovanje čistilne naprave, saj znajo biti stroški popravil zelo visoki.

čistilna naprava
Tudi sama investicija v nakup čistilne naprave je kar visoka, a se vam ta že v nekaj letih popolnoma povrne. Kar nekaj denarja pa lahko prihranite tudi, če se potegujete za razne subvencije, pridobite nepovratna sredstva ali se prijavite na razpise – pozanimajte se, kako je s tem v vaši občini, nekaj subvencij pa podeljuje tudi država. Sicer pa na ceno čistilne naprave vpliva mnogo dejavnikov – od vrste, velikosti, funkcij, vrste materiala iz katerega je ohišje itd. – tako da o fiksni ceni težko govorimo.

Čistilna naprava ne bi smela biti (pre)zahteven podvig, saj zanjo ni potrebno imeti posebnega gradbenega dovoljenja, pristojno komunalno službo zgolj obvestite o svoji nameri ter jim po vgradnji priskrbite tehnično dokumentacijo.

Podobno