cabernet sauvignon

Spoznajte odlično vino Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon je ena najpogosteje gojenih vinskih trt na svetu in izredno cenjena sorta rdečega vina, ki slovi predvsem po svoji kvaliteti. Kakovosten Cabernet sauvignon izhaja iz Francije, in sicer iz mesta Bordeaux na jugozahodu te prelepe vinske države. Dejansko gre za križanca med dvema sortama – cabernet franc in sauvignon blanc. Trta, ki obrodi grozdje iz katerega izdelujejo to aromatično vino uspeva v nekoliko bolj toplem podnebju. Poleg Francije, lahko vinsko trto najdemo tudi v Kaliforniji, Argentini, Čilu in Avstraliji. Priljubljena pa je tudi v Sloveniji, natančneje na Vipavskem in v Goriških Brdih, kjer zaradi ugodne mediteranske klime obrodi bogat pridelek. Iz njega nato izdelujejo kakovostno vino, ki se lepo poda k različnim jedem.

cabernet sauvignon

 

Spoznajte odlično žlahtno kapljico

Vino Cabernet sauvignon je rubinaste barve z nežnim pridihom vijolične. Le ta daje tej priljubljeni pijači žlahten in privlačen videz. Njegov okus je izredno poln in skladen. Je živi dokaz, da z leti vino postaja le še boljše, saj je starana različica med poznavalci še toliko bolj cenjena. Leta mu namreč dodajo nekaj fine elegance, ki zadovolji še tako zahtevnim okusom.

Tako kot večina rdečih vin, se tudi cabernet zelo lepo poda k rdečemu mesu, saj lepo dopolni njegov okus. Ljudje ga najraje uživajo ob salamah, izbranih kakovostnih sirih, jedeh iz suhega mesa. Kot odličen pa se izkaže tudi pri uživanju ob zelenjavi.

Cabernet sauvignon je suho vino, ki v ustih pusti nekoliko daljši pookus. Lahko bi rekli, da na nek način spere usta in jih pripravi na nov božanski grižljaj odlične in prefinjeno izbrane hrane. V njem lahko zaznamo priokuse črnih češenj in drobnih gozdnih sadežev. Vsebnost alkohola se giblje okoli 13%.

A vsak cabernet ni vrhunski. Le najboljši primerki te priljubljene kapljice namreč združujejo uravnoteženost alkohola, kislin in taninov. Vino se izredno lepo poda k različnim prazničnim večerjam ali drugim slavnostnim dogodkom, kjer ne manjka dobre hrane. Ko izbiraate to okusno vino bodite zato pozorni, da izberete kakovostnega proizvajalca, ki vam bo znal svetovati, katero buteljko izbrati. Ne glede na to, da gre za isto sorto vina, se lahko posamezni letniki po okusu med seboj bistveno razlikujejo. Nasvet vinskega strokovnjaka zato ne bo nikoli odveč.

 

Podobno