ahilova tetiva

Kaj je poškodovana ahilova tetiva in kako se jo najlažje zdravi

Ahilova tetiva je dejansko peta, ki lahko zelo boli, če se poškoduje ali ima trn v obliki kostnega izrastka. Gre za močne vezo, ki držijo skupaj nogo, da lahko hodimo. Ta vez potuje od pete proti zgornjemu delu noge in je najbolj občutljiv del našega telesa. To poznamo iz zgodbe o Ahilu, ki je mitološko bitje, ki je bilo neranljivo razen na peti in ko ga je nasprotnik tja ustrelil s puščico, je Ahil umrl, zato se ta tetive imenuje ahilova tetiva.

ahilova tetiva

 

Ahilova tetiva se zdravi na različne načine, predvsem gre za dolgotrajno zdravljenje, kjer se dostikrat noga tudi mobilizira. Takrat človek ni preveč pokreten. Najboljši način za zdravljenje ahilove tetive in tudi trnja je fizioterapija, ki dokazano učinkuje.

Najprej je dobro, da izkušen fizioterapevt opravi pregled in oceni stanje. Seveda bo pri tem upošteval izvide in mnenje zdravnika. Nato bo določil čas zdravljenja in način zdravljenja. Naročil vam, katere vaje opravljajte in česa ne smete početi.

Če boste dosledno sledili navodilom in redno hodili na terapije, se bo sčasoma ahilova tetiva povsem pozdravila. Vendar morate biti po tem, ko je že dobro, vsaj še eno leto zelo pazljivi pri uporabi noge, kjer je bil problem, da se ne bi poškodba ponovila, ker jo je potem težje zdraviti, kot prvič . Vsaka poškodba namreč pusti nekaj posledic.

Če je vaša ahilova tetiva poškodovana ali boleča, tega ne ignorirajte ampak takoj poiščite zdravniško in strokovno pomoč, da se ugotovi, kaj je narobe, kakšna je poškodba. Potem se določi, kako se jo bo zdravilo. Drugače se lahko poškodba tudi še poglobi in poslabša ter postane zelo resna.

Tukaj ne bodo pomagale razne kreme in maže, ker gre za resnejšo in zelo bolečo poškodbo, kreme lahko le lajšajo bolečino in to je tudi vse. Morda bo treba nogo celo mobilizirati in odstraniti trn v peti.

Podobno