ponve

Ponve: katero izbrati, da bo jed res okusna?

Kaj je osnova za okusno pripravljene jedi? Posoda seveda. Brez ustrezne posode bo tudi hrana manj okusna, kar vam bo znal povedati vsak vrhunski chef, zato vedno izberite le najboljše posode, v katerih bo hrana okusno pripravljena. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj različnih tipov ponev, ki vam omogočajo cvrtje, pečenje itd.

Čeprav bi kdo morda pomislil, »ah, pa saj je vseeno, kakšno ponev uporabljam«, ni čisto tako. Od tega, kakšno ponev boste uporabili je odvisno, ali se vam bo meso lepo enakomerno zapeklo, ali bodo palačinke lepe svetlo rjave barve in podobno. Nizke ponve so tako primerne za priprava najrazličnejših jedi, od zelenjavnih pa vse do mesnih. Lahko bi rekli, da če že ne nameravate imeti več različnih ponev, potem morate imeti vsaj to, ki je vsestransko uporabna. Ker ima nizke stranice, lahko v njih cvrete ali pečete. Primerne so za pečenje jajc, zelenjave, zrezkov itd. Visoke ponve se uporablja za jedi, za katere potrebujemo večjo površino (na primer za rižoto, golaž, pražen krompir ali enolončnico). Zaradi njene višine lahko v njih pripravimo večjo količino jedi, kar je še posebej dobrodošlo pri večjih družinah. Posebna vrsta ponev so žar ponve, ki omogočajo pripravo mesa in zelenjave na žaru. Zaradi oblike in rebrastega dna, bodo vaši gostje mislili, da ste meso spekli na pravem žaru. Obstaja tudi posebna ponev za pripravo rib. Ta ponev je večja in ovalna, kar omogoča, da pečete celo ribo naenkrat. Naslednja posebna ponev je vok, ki omogoča pripravo azijskih jedi. kdo je rekel, da morate iti prav v Azijo, da bi okusili njihove tradicionalne jedi? Za vse sladkosnede pa je nepogrešljiva ponev za palačinke. Ta ponev ima zelo nizek rob, kar vam olajša obračanje palačink. V njej bodo vaše palačinke super uspele. Njam, njam.

Za pripravo jedi je zelo pomembna izbira prave posode. Seveda ni nujno, da si omislite vse naštete ponve, a vsaj dve različni je pa le dobro imeti, če želimo res uživati v hrani.

Podobno