Dopolnilno zdravstveno zavarovanje naj bi imel vsak

V Sloveniji imamo zelo lahko dostopno zdravstveno zavarovanje. Razdeljeno je na dva dela in sicer na osnovno oz. obvezno zdravstveno zavarovanje in dodatno oz. dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S plačilom obeh vrst zavarovanja si omogočimo, da nam pri morebitnem obisku zdravnika ni treba plačevati dodatnih stroškov za storitve ali zdravila. Naša najbolj pomembna naloga je, da zdravstveno zavarovanje redno plačujemo in ob spremembi statusa zdravstveno zavarovanje uredimo.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Razlika med zavarovanji

Pri nas obstajata osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tako rekoč vsi prebivalci imajo osnovno zdravstveno zavarovanje, ki obsega okoli 70 % stroškov zdravljenja. Zavarovanje, ki obvezno dopolnjuje, torej dodatno zdravstveno zavarovanje, pa krije približno 30 % zdravljenja. Medtem, ko vam osnovno zdravstveno zavarovanje krije delodajalec, si morate dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti in plačevati sami. Čeprav je dodatno zdravstveno zavarovanje opcijsko, se skoraj vsi odločijo tudi za to vrsto zavarovanja. S tem so lahko prepričani, da katerokoli zdravljenje in ostale zdravstvene storitve ne bodo plačljive.

Plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja

Dodatno zdravstveno zavarovanje si morate plačevati sami. Pri otrocih in mladih do 18. leta, dodatno zavarovanje krije država. Če se oseba tudi po dopolnjenem 18. letu šola, za študente do 26. leta prav tako dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije država. Potem mora oseba sama poskrbeti, da si plačuje dodatno zdravstveno zavarovanje. Osebe, ki so brezposelne lahko pri Centru za socialno delo zaprosijo, da jim tudi kasneje država krije stroške osnovnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Če študentje, ko dopolnijo 26 let, v določenem roku ne poskrbijo za urejeno zdravstveno zavarovanje, se jim lahko zviša premija. Ta zvišana premija potem velja za celo življenje, zato je zelo pomembno, da se zavarovanje hitro uredi. Dodatno zdravstveno zavarovanje urejajo tri zavarovalnice: Vzajemna, Generali in Triglav. Od vas je odvisno, za katero zavarovalnico se odločite. Cene med njimi se le minimalno razlikujejo in enako krijejo vse zdravstvene storitve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja